32-åringen åtalas nu för mord och grovt vapenbrott. Han misstänkt för att ha skjutit 41-åringen till döds med flera skott. Foto: Filip Lundh

32-åring åtalas för dödsskjutning i motionsspår

Uppdaterad
Publicerad

I dag väckte åklagaren Anna Asklöf åtal mot den 32-årige mannen som har suttit häktad misstänkt för att varit inblandad i mordet i naturreservatet i Årby i Eskilstuna sommaren 2018.

Den 24 augusti 2018 hittades en 41-årig man skottskadad vid ett motionsspår i Årbyskogen i Eskilstuna efter att polisen fått larm om höga smällar. Han fördes med ambulans till sjukhus där han senare avled.

32-åringen häktades i september, skäligen misstänkt för att ha skjutit mannen med flera skott. Han åtalas nu för mord samt grovt vapenbrott. I åtalet står att mannen tillsammans med en annan ska ha dödat 41-åringen.

Mordet i Årbyskogen

Flera inblandade i mordet

– Vi har jobbat utifrån att det var flera inblandade, men det är en person som är åtalad för mordet. Det finns inga misstankar kvar mot någon annan på den punkten. Bevisningen har inte räckt till, säger kammaråklagare Anna Asklöf.

Åklagaren Anna Asklöf Foto: SVT

Vad motivet till mordet var är fortfarande oklart.

– Både personen som jag påstår är skytten och offret är personer som rört sig i kriminella kretsar, så det kan finnas något motiv där. Kanske en gänguppgörelse, men det är inget som helt har utkristalliserat sig, säger Anna Asklöf.

Ytterligare en person, en 21-årig man, åtalas för försök till grovt vapenbrott. Han greps den 11 september på den plats där polisen hittat mordvapnet, någon kilometer från mordplatsen. Den dagen hade polisen gått ut i medierna och berättat att de sökte efter mordvapnet, fast det i själva verket hittats redan samma natt som mordet. Sedan höll polisen span på platsen och grep 21-åringen och en annan man när de dök upp och började rota i mossan.

Mordvapnet hittades gömt under mossa redan samma kväll som mordet. Foto: SVT

I förhör har både 21-åringen och 32-åringen nekat till brott.

Dna-spår på skjutvapnet

Bland bevisningen finns bland annat dna-spår på mordvapnet. Det finns också en rad olika vittnesmål, en beslagtagen dator och digital information från bland annat en mobilapp som används för chattar och samtal.

– Jag bedömer bevisningen som god, säger Anna Asklöf.

Även en 28-årig man har förekommit i utredningen. Han misstänktes för grovt skyddande av brottsling, men han är nu inte åtalad.

SVT Sörmland har sökt den mordmisstänkta 32-åringens advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Årbyskogen

Mer i ämnet