Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om misstankarna mot Eskilstunaföretagaren och se hans egna bilder och filmklipp på det misstänkta miljöbrottet, som nu används som bevis. Foto: SVT

Åtalad Eskilstunaföretagare filmade själv det misstänka miljöbrottet i Think Pink-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Konkursade avfallsföretaget Think Pink lämnade 11 000 ton skräp efter sig i Barva. En företagare i Eskilstuna pekas ut som en nyckelperson i den gigantiska sophärvan.

När åtalet i avfallshärvan nyligen presenterades fanns företagaren med som en av elva misstänkta. Han är en av fem personer som anses ha haft ledande roller i bolagets hantering av framför allt bygg- och rivningsavfall.

Företagaren misstänks för 17 fall av grovt miljöbrott på flera platser i landet. Bland annat hävdar åklagarna att han varit delaktig i ärendena som rör Barva, en grusgrop i Sparreholm och en plats Strängnäs.

Think Pink och miljöskandalen

I Barva finns fortfarande enorma mängder avfall kvar, medan avfallet tagits bort i Sparreholm och Strängnäs. Åklagarna menar att hanteringen ändå stred mot lagen.

Risker för miljön

I stället för att återvinnas eller förbrännas blev mycket av Think Pink-avfallet liggande på olika platser, och därmed menar åklagarna att det skapades olagliga deponier, med risker för miljön.

Eskilstunaföretagarna nekar till brott, och hans advokat menar att han bara varit anställd och utfört arbetsuppgifter. Men om han skulle fällas riskerar företagaren fängelse och åklagaren vill också att han ska ha näringsförbud i tio år.

– Åklagaren har fått hybris. Som jag ser det vill åklagaren spä på det med näringsförbud i den mån det blir fällande dom baka på lite extra i potten, säger advokaten Jan Sandin.

Styrde avfallstransporter

Företagaren, en man i 50-års åldern, driver flera mindre bolag i Eskilstuna. Av förundersökningen framgår det att företagaren anlitade chaufförer och styrde avfallstransporter över Mälardalen.

I sitt arbete hade han även täta kontakter med en miljökonsult som var knuten till företaget LMAG i Eskilstuna. Bolaget gick i konkurs och en av företagets ägare dömdes till fyra års fängelse efter den uppmärksammade batteriskandalen där giftigt avfall grävdes ned på en tomt på Vilsta industriområde.

Även miljökonsulten är utpekad som en av de huvudåtalade i avfallshärvan och även han riskerar fängelse och näringsförbud.

I videoklippet ovanför: Se företagarens egna bilder från det misstänkta miljöbrottet i Barva där 20 000 balar avfall lämnats åt sitt öde.

FAKTA: THINK PINK-HÄRVAN

Avfallsföretaget som brottsutredningen handlar om startades 2012.

2016 tog företaget namnet NMT Think Pink.

2018 fick den kvinnliga grundaren pris som lovande entreprenör av tidningen Dagens Industri.

2020 inleddes en utredning angående misstankar om grova miljöbrott.

Brottsutredningen handlar bland annat om avfallshantering på 21 platser i 15 olika kommuner i Mellansverige. Gullspång i Västra Götaland, Laxå i Örebro län, Norrtälje, Botkyrka och Huddinge i Stockholms län och Uppsala är några andra av de 15 kommuner där miljöbrott förmodas ha skett.

Ett tiotal personer var inledningsvis misstänkta i utredningen, bland annat för grovt miljöbrott och penningtvätt.

Elva personer åtalades den 28 december 2023, fem för grovt miljöbrott och fem för miljöbrott av normalgraden och ytterligare en person för medhjälp. Samtliga nekar till brott.

Materialet är omfattande. Utredningen består av 45 000 sidor. Förundersökningen om grovt bokföringsbrott pågår fortfarande.

NMT Think Pink har numera gått i konkurs.

Källa: Åklagarmyndigheten

(SVT-TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet