Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilket slags människoljud var det som klövvilt blev så rädda för? Hör forskaren Anna Widén berätta. Foto: SVT

Forskarnas upptäckt kan rädda grödorna: Människoljud bäst på att skrämma bort klövvilt

Uppdaterad
Publicerad

Ett team av forskare från Sverige, England, Kanada och Polen har studerat klövvilt på åkrarna i Sörmland för att se om skrämselljud kan få djuren att sluta äta upp de sådda grödorna. Mest förvånande för forskarna blev att djuren reagerade bäst på människoljud.

Enligt Anna Widén, en av forskarna bakom studien, har många lantbrukare under lång tid använt sig av olika skrämseltekniker för att minska på betesskadorna, men hittills har det saknats vetenskap bakom det.

– Man har haft fågelskrämmor eller en radio som stått på men det har aldrig testats vetenskapligt på en större skala genom experiment, så som vi har gjort, säger Anna Widén, doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet.

Djurens beteenden förändras

Forskarna studerade älg, rådjur, dovhjort, kronhjort och vildsvin på sju vetefält i Sörmland. De använde tre olika skrämselljud – hund, varg och människa samt kontrolljud från olika fåglar. Resultatet var att djuren flydde som snabbast när de hörde människoröster.

– Men människorösterna påverkade också hur mycket djuren betade på grödorna. Vi såg att djuren inte kom tillbaka så med hjälp av den här metoden kan vi faktiskt minska skadorna, säger Anna Widén.

Vill se mer ljudforskning

Nu hoppas forskarna att studien ska vidareutvecklas. Anna Widén kommer bland annat att fortsätta analysera ljudpåverkan på olika arter.

– Det behövs också mer forskning för att veta hur lång tid en sådan här metod fungerar innan viltet vänjer sig och på hur stor skala man kan använda sig av den, säger Anna Widén.

Vilket slags människoljud var det som klövvilt blev så rädda för? Hör forskaren Anna Widén berätta i videoklippet ovanför

Med spannmål menas höstvete, vårvete, råg, höstkorn, vårkorn, havre, rågvete, blandsäd och majs.

Sörmland: 44,6 procent

Kronoberg: 40,5 procent

Blekinge: 28,7 procent

Norrbotten: 20,4 procent

Stockholm: 20,2 procent

Jönköping: 19,6 procent

Värmland: 18,9 procent

Skåne: 17,8 procent

Kalmar: 17,5 procent

Östergötland: 16,8 procent

Örebro: 15,4 procent

Västra Götaland: 15 procent

Västmanland: 14,2 procent

Västerbotten: 13,1 procent

Uppsala: 12,6 procent

Västernorrland: 12,3 procent

Halland: 11,2 procent

Jämtland: 8,6 procent

Dalarna: 8,3 procent

Gävleborg: 7,1 procent

Gotland: 4,2 procent

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer