Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joha Frondelius (KD) och Johan Söderberg (S) om eventuellt bostadsbygge på Stortorget i Katrineholm. Foto: SVT/White arkitekter

Åtta år efter arkitekttävling – ”guldhuset” het valfråga i Katrineholm igen

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ett bostadshus på Stortorget i Katrineholm har varit omdiskuterat ända sedan en arkitekttävling 2014. Åtta år senare står där fortfarande inget hus.

Nu kan ett beslut vara nära förestående och det är återigen en het valfråga i kommunen.

Ordföranden i kommunstyrelsen i Katrineholm, Johan Söderberg (S), menar att det är en välbehövlig investering för att försöka få mer liv på torget.

– Ett hus på den här änden av torget kommer dels att rama in torget på ett sätt som gör att vi får ett gemytligt torg. Vi har också en möjlighet att skapa mer trafik på torget, mer människor som rör sig på torget. Det i sig kommer också skapa ökad trygghet och en känsla av härlig stämning på torget. Vi har i dagsläget ganska tomt här, säger han.

Vill inte ha hus på torget

Det finns dock många motståndare till att bygget blir verklighet, bland andra Kristdemokraterna i Katrineholm.

– Det här är en plats för Katrineholmare, vardag som helg. Det är en öppen plats för barn, unga och äldre där vi kan ha lekplatser, gräsytor, vatten, vi kan ha en scen. Allt det här byggs bort om man bygger ett guldhus, säger Joha Frondelius (KD).

Turerna kring huset

Turerna kring det så kallade ”guldhuset” har varit många. Redan 2012 genomfördes en dialog med kommunens invånare där målet var att veta vad katrineholmarna ville att man skulle göra med torget.

2014 utlyste sedan kommunen en arkitekttävling där vinnande bidrag skulle byggas. Det blev inget av det men planerna på ett bostadshus kvarstod och en ny skiss togs senare fram.

I den hade huset en guldfärgad fasad, något som gav upphov till namnet ”guldhuset”, som det har kallats i media. Det är dock ännu inte klart att det eventuella bostadsbygget kommer att vara guldfärgat.

I klippet hör du Johan Söderberg (S) och Joha Frondelius (KD) om vad de tycker i frågan.

VALKOMPASS: Gör SVT:s valkompass för Katrineholm och se vad alla partier tycker om huset på torget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.