Balansbräda på laddning rökskadade hela huset

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång uppges en hoverboard på laddning ha orsakat stora skador.

En villa på Uddbergagatan i Trosa fick kraftiga rökskador under fredagskvällen. När räddningstjänsten kom till platsen var båda våningarna rökfyllda och innerrutorna hade spruckit av värmen i huset, uppger P4 Sörmland.

Bröt upp taket

Räddningstjänsten ska ha fått bryta upp innertaket mellan våningarna och en vägg för att vara helt säker på att allt var släckt.

Hela huset rökskadades och vardagsrummet fick även mindre brandskador. Ingen var hemma då branden uppstod.

Orsaken är inte fastställd, men branden misstänks ha startat i samband med att en eldriven balansbräda, en så kallad hoverboard, stått på laddnng.

56 fall på ett år

Det lilla fordonet introducerades för några år sedan och har sedan dess orsakat många bränder. På tolv månader fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap in rapporter om 56 fall i Sverige där just en hoverboard varit brandorsaken. 

En utbränd hoverboard. Arkivbild. Foto: Räddningstjänsten

När Arbetsmiljöverket tidigare i år gjorde en kontroll av hoverboards som såldes i butikskedjor var det bara tre av 13 granskade brädor som uppfyllde de formella säkerhetskraven. De övriga tio höll inte måttet och får inte längre säljas.

Enligt myndigheternas rekommendationer bör man inte ladda en hoverboard under natten om man inte kan ha uppsikt över brädan.

Så vet du att din hoverboard är säker

* Se till att det finns CE-märke, tillverkare och typbeteckning på din hoverboard

* Svensk bruksanvisning ska finnas

* Blir den varm, kontakta inköpsstället

* Ladda den bara under uppsikt och enligt tillverkarens bruksanvisning

Källa: Elsäkerhetsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.