Foto: TT

Barn dog i ovanlig hjärnsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Två barn i Nyköping har drabbats av epidemisk hjärnhinneinflammation. Ett av dem, en flicka i fjärdeklass, avled i lördags.

För tre veckor sedan insjuknade in fyraårig pojke i epidemisk hjärnhinneinflammation. Pojken behandlades på sjukhus och har tillfrisknat.

I fredags rapporterades ett nytt fall. En flicka från årskurs fyra i Långbergsskolan fördes till sjukhus men avled under lördagen. Enligt kommunen ska de två fallen ha ett samband.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Mycket ovanligt

Epidemisk hjärnhinneinflammation är mycket ovanligt i Sverige, färre än hundra personer drabbas varje år. Sjukdomen sprids av bakterier och kan smitta, men det är ovanligt att den sprider sig utanför normala familjekontakter.

Nyköpings kommun erbjuder förebyggande antibiotikabehandling till både barn och vuxna som varit i kontakt med något av barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Mer i ämnet