Vacceringen görs med en spruta i armen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Nästan alla väljer att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att vaccinera barn i Nyköping mot hjärnhinneinflammation pågår för fullt. Hittills har bara en handfull elever valt att avstå.

– Det är ju ett val, men intresset är jättestort, säger Mats Henningsson, på Hälsoval Sörmland, som ser över vaccineringen.

Efter att ett tredje barn smittats av hjärnhinneinflammation i Nyköping beslutades att barn på skolor och förskolor med kopplingar till de drabbade skulle erbjudas vaccinering.

LÄS MER: Barn dog i ovanlig hjärnsjukdom

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Arbetet inleddes förra veckan då Långberskolans elever vaccinerade sig. I dag är det Brandkärrskolans tur och nästa vecka är tanken att man ska börja med Nyköpings högstadium och förskolorna.

– Det har gått mycket bra, eleverna och lärare har varit förberedda, säger Mats Henningsson på Hälsoval Sörmland.

Handfull valt att avstå

Vaccineringen är frivillig, men enligt Mats Henningsson har endast en handfull elever av drygt tvåhundra som hittills erbjudits vaccin valt att avstå.

– Vi vill ju att alla ska göra det, säger han.

Snart färdiga

När vaccineringen av eleverna på Nyköpingshögstadium och på förskolorna Fjärilen, Ekorren, Daldockan och Malmvillan är klar så är man färdiga med arbetet om inget nytt beslut tas.

– Då har vi täkt in de skolor där barnen som drabbats eller deras syskon gått, säger Mats Henningsson.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Hjärnhinneinflammation

Hjärnhinneinflammation är en inflammation av membranen runt hjärna och ryggmärg. Den orsakas av både virus och bakterier och kan vara livshotande. Sjukdomen smittar, men är mycket ovanlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Mer i ämnet