Ännu ett fall av allvarlig hjärnsjukdom i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett fall av hjärnhinneinflammation har upptäckts i Nyköping. Nu ska ett stort antal förskole- och skolbarn erbjudas vaccination.

Det rör sig om en 1-årig pojke som insjuknat men som tillfrisknat. Enligt landstinget finns det en släktkoppling mellan detta barn och de två tidigare fallen av hjärnhinneinflammation i kommunen för en dryg månad sedan.

LÄS MER: Barn dog i ovanlig hjärnsjukdom

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Då avled ett barn och ett annat insjuknande i en epidemisk hjärnhinneinflammation, och över 600 personer fick då förebyggande antibiotikabehandling.

Fler ska vaccineras

För att förhindra spridning efter det senaste fallet kommer nu ytterligare ett stort antal förskolebarn och skolelever att erbjudas vaccination.

Enligt kommunen rör det sig om:

  • alla barn som går på förskolan Fjärilen, Ekorren, Daldockan och Malmvillan.
  • alla elever på Långbergsskolan, Brandkärrsskolan och Nyköpings högstadium.
  • syskon till barn som går på ovan nämnda förskolor och skolor – även om de går på andra skolor eller är hemma med föräldrarna och upp till 18 års ålder.

LÄS MER: 600 har fått behandling

Landstinget och kommunen ska informera mer om detta vid en pressträff i eftermiddag.

Hjärnhinneinflamation

Hjärnhinneinflammation är en inflammation av membranen runt hjärna och ryggmärg. Den orsakas av både virus och bakterier och kan vara livshotande. Sjukdomen smittar, men är mycket ovanlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Mer i ämnet