Ekensbergs vårdcentral har gett antibiotika till barn och vuxna som varit i närheten av de båda smittade barnen. Foto: SVT

Efter dödsfallet – 600 personer har fått behandling mot hjärnsjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett 10-årigt barn i Nyköping avlidit och ett annat insjuknat i en epidemisk hjärnhinneinflammation har nu över 600 personer fått förebyggande antibiotikabehandling. Ekensbergs vårdcentral har under två dagar lagt all annan verksamhet åt sidan.

Det var för tre veckor sedan som ett förskolebarn i Nyköping insjuknade i epidemisk hjärnhinneinflammation, men efter behandling tillfrisknade barnet. I fredags insjuknade ett barn i 10-årsåldern i samma sjukdom, och denna gång gick inte livet att rädda.

Läs mer: Barn dog i ovanlig hjärnsjukdom

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Behandling till personer nära barnen

Med anledning av det har Ekensbergs vårdcentral i Nyköping de två senaste dagarna varit fokuserade på att ge antibiotika till barn och vuxna, som varit i närheten av de båda smittade barnen.

Totalt har 600 doser antibiotika getts till lika många personer, vilket inneburit att den ordinarie verksamheten på vårdcentralen fått stå tillbaka.

Ordinarie verksamhet nu igång

Gustaf Nälser Foto: SVT

I dag, på onsdagen, är verksamheten åter öppen som vanligt, meddelar landstinget Sörmland i ett pressmeddelande.

– Vi har ett team som tar emot eventuella eftersläntrare under onsdag eftermiddag men utöver det är det uppdrag vi haft under två exceptionella dagar nu över. Vi hoppas att våra patienter med inplanerade besök har förståelse för detta, säger Gustaf Nälser, verksamhetschef på vårdcentralen Ekensberg.

Vad är hjärhinneinflammation?

Hjärnhinneinflammation är en ovanlig sjukdom, som kan bero på virus eller bakterier. När virus är orsaken blir du oftast helt frisk efter några veckor utan någon behandling. Hjärnhinneinflammation som orsakas av bakterier är däremot en allvarlig sjukdom som behöver snabb sjukhusvård. Vanliga symtom är huvudvärk, illamående, feber, nackstelhet, känslighet för ljud och ljus.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Mer i ämnet