Fredag 2 juni startar vaccinationen av fler barn i Nyköping. Foto: Jessica Gow / TT

Idag startar vaccinationen av barn i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kommer vaccinationen mot bakterieorsakad hjärnhinneinflammation att starta på två ställen i Nyköping. Ett särskilt telefonnummer har tagits fram som man kan ringa om man har frågor kring vaccineringen.

Sammanlagt har tre barn i Nyköping insjuknat av hjärnhinneinflammation under den senaste månaden. En av barnen, en flicka dog. Det senaste fallet gällde en ettårig pojke och uppdagades i början av veckan, trots att drygt 700 barn sedan tidigare fått förebyggande antibiotikabehandling.

2000 till 2500 barn erbjuds vaccination

Samtliga barn på förskolorna Fjärilen, Ekorren, Daldockan och Malmvillan, erbjuds vaccinering på barnavårdscentralen Ekensberg och Familjecentralen Brandkärr, oavsett vilken barnavårdscentral man tillhör. Småsyskon till barn på de nämnda förskolorna som själva inte börjat gå på förskola är också välkomna att vaccineras. Vaccineringen inleds efter klockan 10.00, fredag 2 juni.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Vuxna ska inte vaccineras, inte heller skol- eller vårdpersonal som arbetar på de berörda verksamheterna kommer att vaccineras.

Telefonnummer för frågor

Ett särskilt telefonnummer har tagits fram som allmänheten kan ringa för att få svar på sina frågor kring vaccinationen. Varje dag mellan 08.00 – 19.00 är linjen öppen och kommer att finnas kvar tills situationen har lugnat ner sig. Telefonnumret är 020-24 14 15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Mer i ämnet