Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolchefen svara på varför barnen måste vara kvar i lokalerna trots fuktskadorna i klippet ovan. Foto: SVT

Barn måste gå kvar på fuktskadad skola i Gnesta – trots mögel

Uppdaterad
Publicerad

Kvarnbackaskolan, som är en F-6 skola i Stjärnhov i Gnesta kommun, har drabbats av fuktskador. Skadorna är så pass omfattande att skolan måste saneras och barnen kommer på sikt att vara i ett nybyggt modulhus intill skolan under saneringsarbetet.

Det var under slutet av förra läsåret som luftprover visade på avvikelser i rumsluft, golv och väggar. Efterföljande materialprov har visat på fuktskador och mögel.

Kommunen har därför beslutat om att bygga ett modulhus dit barnen från Kvarnbackaskolan och Korallens förskola ska evakueras. Totalt rör det sig om nästan 100 barn.

Enligt Catherina Fored, vd på det kommunala bostadsbolaget Gnesta Förvaltning, ska både vissa barn och personal mått dåligt och fått besvär efter att ha vistats i lokalerna.

– Vi tar det här på största allvar och vi hoppas kunna lösa det här snabbt, säger hon till SVT.

Luftrenare har satts in i klassrum och barnen samt personal kommer att vara kvar på skolan tills modulhusen står klara om ungefär två månader.

Varför måste barnen gå kvar i skolan trots fuktskadorna? Hör skolchefen Johan Skeppstedt svara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.