Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
85 procent av alla barn som drabbas av cancer överlever enligt Barncancerfonden. Foto: TT/SVT

Barncancerfonden: ”Allt fler barn överlever cancer i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har antalet barn som överlever barncancer ökat, enligt Barncancerfonden. Detta från 80 till 85 procent vilket innebär att det är 15 familjer färre som får ett dödsbesked.
– Det har skett en fantastisk utveckling, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Mätningen som görs i femårsperioder visar hur många barn som lever fem år efter att de blivit sjuka. Enligt Kerstin Sollerbrant är ökningen ett stort steg eftersom att det är den största ökningen sedan början av 1990-talet.

– För 50-60 år sedan var det närmare en dödsdom att få ett besked, så det har skett en fantastisk utveckling inom forskningen, säger hon.

Hon menar att den stora orsaken till den här utvecklingen handlar om att man förbättrat behandlingsprotokollen. I dag har man en bättre plan för vilken typ av behandling som ska sättas in. Dessutom kan man i ett tidigare skede identifiera riskgrupper.

Fortfarande vanligaste dödsorsaken

Även fast det är allt fler barn som överlever cancer så är sjukdomen fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Överlevnadsgraden varierar mellan olika cancerformer och vissa är än i dag obotliga.

– Det behövs helt nya mediciner eftersom att de behandlingsmetoder som vi har i dag har man använt och skruvat på så långt som det går när man nu nått de här 85 procentiga överlevnadsgraden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer