Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tredjeklassarna Ture Rangbäck och Lovisa Westerlund, berätta om Gustav Vasa och om skådespelet som inleder Vasa-året i Stallarholmen den 7 januari. Foto: SVT

500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

I juni har det gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs. Det uppmärksammar Strängnäs kommun under hela 2023. Det hela inleds med Tidernas vinterfest i Stallarholmen den 7 januari.

Hela kommunen kommer att beröras och många föreningar är också delaktiga i de aktiviteter och festligheter som planeras.

– Vi vill ta chansen det här året att skapa minnesvärda stora upplevelser för boende och besökare i Strängnäs, säger projektledaren Johanna Nyberg.

Stora evenemang

Större evenemang är planerade i Strängnäs i juni (med bland annat kungabesök på nationaldagen), i Mariefred i augusti och det hela avslutas i Åkers styckebruk på nyårsafton 2023.

Bland den långa rader av aktiviteter finns även ett bokprojekt och ett storslaget Minecraftbygge med Strängnäs landmärken.

Aktiviteterna syftar till att ge flera olika perspektiv på Gustav Vasa och den tiden i historien. Det handlar om makt, demokrati, mänskliga rättigheter och folkhälsa, enligt Johanna Nyberg.

Familjeföreställning

Startskottet för jubileumsåret avfyras på Östabadet i Stallarholmen den 7 januari där den dramatiserade berättelsen Tidernas vinterfest utspelar sig. Under föreställningen får publiken möta Gustav Vasa och hans sidekick Retstickan plus en hel del andra karaktärer och inte minst skolbarn.

– Det är en familjeföreställning men det är också viktigt med de historiska referenserna som är anledning till att vi gör allt det här, säger Gunilla Eng Åbrant som skrivit manus.

Följ med in på repetitionerna inför vinterfesten i Stallarholmen – och hör barnen berätta om Gustav Vasa i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.