Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Vasa var både vältalig och hänsynslös och hans liv är som gjort för en dramatisk föreställning. Det framkommer när språksnillet och historienörden Fredrik Lindström svarar på tre frågor. Foto: SVT/TT

Kungafamiljen med gäster firar stort i Mariefred i augusti

Uppdaterad
Publicerad

TV-profilen Fredrik Lindström håller i trådarna när jubileumsaftonen hålls i parken utanför Gripsholms slott. Han vill både underhålla och undervisa om ärkekungen Gustav Vasa.

– Ska man lära folk något så måste man roa dem, säger han.

Som bekant har det gått 500 år sedan Gustav Vasa utsågs till kung och därmed skapade det Sverige vi har i dag. I Strängnäs kommun pågår firandet under hela året men det kommer att ske med extra eftertryck den 18 augusti intill Gripsholms slott.

Då bjuds det på jubileumsafton där inte bara kungafamiljen närvarar utan även stjärnor som Lena Philipsson, Lisa Nilsson och Richard Söderberg. För mycket av musiken står Norrköping symfoniorkester.

Fredrik Lindström har skrivit manus till föreställningen och är den som leder kungen och övriga publiken genom firandet. Kvällens centralfigur är Gustav Vasa och hans liv och leverne.

”Som en present”

Lindström är glad och nöjd över att ha fått uppdraget att leda kvällens show.

– Det känns otroligt roligt. Det är som en present från mitt vuxna jag till min inre fem- sexåring som var otroligt intresserad av Gustav Vasa, säger han.

Jubileumsaftonen hålls på Slottsholmen och arrangören räknar med att släppa 3 000 biljetter.

Gustav Vasa var både vältalig och hänsynslös och hans liv är som gjort för en dramatisk föreställning. Det framkommer när språksnillet och historienörden Fredrik Lindström svarar på tre frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.