Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Ann-Sofie får ihop sitt privatliv och arbetsliv – trots att hon pendlar 65 mil. Foto: Privat

Barnmorskan Ann-Sofie pendlar från Strängnäs till Umeå för jobb som timvikarie

Uppdaterad
Publicerad

När barnmorskan Ann-Sofie Wennström i Strängnäs inte fick ihop sitt privatliv på grund av arbetstiderna valde hon att bli timvikarie. Nu pendlar hon 65 mil till jobbet i Umeå och har trots det mer tid till familjen.

– Jag vill aldrig gå tillbaka till en fast anställning, säger hon.

Ann-Sofie Wennström har arbetat som barnmorska sedan 2017 och var till en början fast anställd. Men efter några år fick hon nog av det svåra livspusslet där arbetstiderna inte fungerade med resten av livet. 

Sedan flera år tillbaka är hon timvikarie och väljer både när och var hon ska jobba. Av en slump hamnade hon i Umeå och har under hösten fortsatt pendla de 65 milen. 

– Jag trivs väldigt bra där, säger hon.

Får boende och resa

Arbetsgivaren betalar både flygbiljetterna och hotell för att Ann-Sofie ska kunna komma och jobba. Mellan arbetspassen är hon helt ledig och har tid till sin familj och sina fritidsintressen. 

– Jag tycker att det är synd att det system som jag själv ingår i behövs. Helst hade jag velat avskaffa det, så man kan ha fast anställd personal och ta hand om den, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.