Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Magnus Johansson har pandemin påverkat tillgängligheten till vården även i år. Hör honom berätta hur i klippet. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Vården i Sörmland växte med flera hundra – tillgängligheten har inte förbättrats

Uppdaterad
Publicerad

På fyra år har regionen växt med 700 anställda - samtidigt har inte vårdplatserna blivit fler och tillgängligheten till vården har inte blivit bättre. Det visar en granskning som SVT Nyheter Sörmland har gjort. 

SVT har tidigare rapporterat om att regionledningen vill återgå till den personalstyrka man var 2019 – vilket är 700 färre än man har idag. Förra veckan varslades 700 medarbetare, men än är det inte klart vilka det kan röra sig om. 

Sedan 2019 är det främst vården som har fått mer personal. Där har man blivit omkring 400 fler. Störst ökning syns i yrkeskategorierna läkare och undersköterskor. De har blivit 132 respektive 130 fler anställda under perioden. 

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Lägre tillgänglighet

Men trots att det är fler anställda inom hälso- och sjukvården har inte tillgängligheten blivit bättre. Enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR, har exempelvis färre fått en medicinsk bedömning i primärvården inom tre dagar i år.

Andelen personer som fått en operation eller behandling inom specialistvården i tid är nästan densamma idag som för fyra år sedan.

– Vi har tillgänglighetsproblem inom vissa områden, det är något vi behöver fortsätta jobba med, säger Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland.

Och samtidigt som tillgängligheten minskat har inte heller vårdplatserna inom regionen blivit fler. 2019 hade man i snitt 545 platser, nu har man 510.

– Det är till stor del kopplat till att vi reducerat andelen inhyrda medarbetare, säger Magnus Johansson.

Hög personalomsättning

Vårdförbundet, som företräder bland annat sjuksköterskor och barnmorskor, tror att den stora omsättningen på personal kan ligga bakom utvecklingen då det oftast saknas erfarenhet som kan göra en avdelning mer effektiv.

– Det förekommer att de som jobbat längst på en avdelning ha varit där i två år, säger Lena Lindh, ordförande i Sörmland. 

Enligt Magnus Johansson har även pandemin haft en långverkande effekt på tillgängligheten.

Hör honom berätta hur i klippet ovan.

Tillgängligheten inom vården i sörmland

SVT har jämfört hur tillgängligheten har sett ut år 2019, när man hade en lägre personalstyrka, jämfört med de senaste siffrorna från SKR.

Under våren 2019 nådde 83 procent av de som ringde till primärvården fram samma dag. Under våren 2022 var motsvarande siffra 76 procent.

Under perioden januari-augusti 2019 fick i snitt 78 procent av patienterna en medicinsk bedömning i primärvården inom tre dagar. Under samma period i år var motsvarande siffra 73 procent.

Mellan januari och augusti 2019 fick i snitt 85 procent av patienterna ett första besök hos specialistvården inom tre månader. Under samma period i år var siffran 80,5 procent.

Under perioden januari till augusti 2019 genomfördes i snitt 66 procent av operationer eller behandling inom specialistvården inom tre månader. Under samma period i år var siffran 68 procent.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet