Se hur det ser ut i Trosa gästhamn där det blivit riktigt trångt under sommaren.

Högt tryck på bryggplatserna i Trosa: ”Är galet just nu”

Uppdaterad
Publicerad

När svenska semesterfirare inte åker utomlands tycks många välja båtliv istället. Intresset för att få en plats i Trosa gästhamn är i år väldigt stort – ovanligt tidigt på säsongen.

I maj släppte annonssajten Blocket siffror som visade att dubbelt så många sökt på att köpa en begagnad båt, jämfört med samma period i fjol. Det verkar nu avspegla sig i många gästhamnar runtom i Sverige. En av dem är den i Trosa.

– Just nu är det galet. I princip har vi full hamn varje kväll här när vi låser och går hem, säger hamnkaptenen Johan Wolpher.

Vissa kvällar är det till och med överfullt på de cirka 140 platserna, men det löser man genom att ”dubbelparkera” vissa båtar.

Inte fullt överallt

Men enligt Johan Wolpher är det inte alla gästhamnar som har fullt. En förklaring till det kan vara de många tyska och holländska seglare som i år lyser med sin frånvaro. I Trosa gästhamn är nio av tio svenskflaggade så här långt in i säsongen.

– Vi var så klart väldigt oroade i mars för hur det skulle bli men när vi står här med facit i hand så har det ju överträffat våra förväntningar, säger Johan Wolpher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.