Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är en annorlunda sommar för turistbyråerna längs Sörmlandskusten. Foto: SVT

Inhemsk turistboom i pandemin: ”Bättre än förväntat”

Uppdaterad
Publicerad

Oväntat många svenskar och betydlig färre utländska turister jämfört med i fjol. Så sammanfattar turistbyråerna i Nyköping och Trosa besöksläget hittills.

I och med reserestriktionerna som införts under coronapandemin så var det väntat att Sörmland skulle besökas av färre utländska turister denna sommar. Och trots att gränserna varit öppna en tid så lyser de fortfarande med sin frånvaro, enligt turistbyråerna i Nyköping och Trosa.

Tyskarna håller sig borta

I juni 2019 bokförde turistbyrån i Nyköping besök av 588 utländska turister och under juli 514. Fram till den 20 juli i år märks en markant skillnad. Ett normalt år är det många tyskar på campingar och i hamnar, men nu är det nästan inga alls.

– Vi har haft på sin höjd tio utländska turister här inne sen vi öppnade på heltid den 11 juni, säger turistinformatören Lisa Blomqvist.

Svenskarna ”hemestrar”

Desto mer glädjande vad gäller turistandet inom Sveriges gränser. Här har inga siffror hunnit sammanställas men för turistinformatörerna är det uppenbart att det handlar om betydligt fler svenskar än vanligt.

– Det är bättre än förväntat. Det är många från grannkommunerna, många från Stockholm men även andra delar av landet, säger Lisa Blomqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer