Innan månaden är slut ska säckarna vara borta. Foto: SVT

Batteriskandalen: Nu ska säckarna med den svarta massan bort

Publicerad

Efter en långdragen tvist har beslutet nu tagits. Eskilstuna kommun ska packa om säckarna med den svarta massan, företaget Urecycle ska transportera bort det och stå för kostnaderna.

– Upphandlingen och kontraktet är färdigt. Arbetet påbörjas så snart som möjligt. Innan månaden är slut ska det vara klart, säger miljöinspektör David Aronsson till SVT Nyheter Sörmland.

Tycker du att det har tagit för lång tid?

Batteriskandalen

– Det har tagit längre tid än vi tänkt oss och det är synd att vi måste göra det. Men det är bra att det händer nått och om Urecycle hämtar det har vi kommit en bra bit på vägen.

Saneringsarbetet på platsen tar inte slut med säckarna. Det farliga batteriavfallet har också grävts ner i marken.

– Det här är starten av saneringen. Hela platsen ska saneras och det kommer också dröja en tid, säger David Aronsson.

Fyra män dömdes till fängelse

Det var i slutet av förra året som omständigheterna kring den misstänkta batteriskandalen blev kända. Miljöfarlig batterimassa hade då dumpats i Eskilstuna, Örebro och Kumla. På en industritomt i Eskilstuna står 500 ton miljöfarlig batterimass i stora, vita säckar och det bolag som utan tillstånd förvarat säckarna har gått i konkurs.

Nyligen kom tingsrättens dom där fyra män i 50-årsåldern dömdes till fängelse för grovt miljöbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet