Musikvideon Tandlåten ska hjälpa barn i Flen att bli bättre på att ta hand om sina tänder. Se ett smakprov i klippet ovan. Foto: Mohamad Alrass (från videon till Tandlåten)

Bättre borstning med musikvideo – så ska barn i Flen få bättre tandhälsa

Uppdaterad
Publicerad

I Flen har 12 procent av treåringarna och mer än hälften av sexåringarna karies, hål i tänderna. För att lära barn mer om hur de ska ta hand om sina tänder har nu Folktandvården gjort en musikvideo tillsammans med Flens världsorkester, Kulturskolan och flera förskolor.

Redan för två år sedan inledde Folktandvården i Flen en informationskampanj för att förbättra tandhälsan hos barn. Men tandsköterskan Florence Ljungkvist tyckte att det behövdes något mer för att verkligen nå ut, och då föddes idén på en musikvideo. Den spelades in och redigerades under våren och sommaren och nu är den klar.

– Vi hoppas att videon ska göra att tandborstning ska kännas som något roligt och naturligt som är en del av vardagen, säger hon.

Hon vill dock påminna om att det inte i första hand är barnen som är ansvariga för att borsta sina tänder ordentligt.

– Det är föräldrarna som ska hålla sina barn friska med hjälp av oss, säger Florence Ljungkvist.

I klippet ovan ser du ett smakprov på videon och hör Florence Ljungkvist berätta mer om hur den kom till.

Så här ger du ditt barn god tandhälsa:

• Hjälp till att borsta tänderna, både morgon och kväll.

• Använd en tandkräm med fluor.

• Tänk på kosten. Småät inte, ät sött endast en gång i veckan.

• Lär barnet att dricka vatten när det är törstigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.