Måndagens obduktion bekräftade att en varg dödade en jakthund i Sjundareviret. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: TT

Bekräftat: Varg dödade jakthunden i Sjundareviret

Uppdaterad
Publicerad

Det var varg som dödade en jakthund i Sjundareviret utanför Gnesta i helgen, det bekräftar nu länsstyrelsen som uppmanar jägare som jagar med hund i området att vara försiktiga.

Det var under lördagen som jakthunden hittades i Sjundareviret, som ligger vid länsgränsen mellan Stockholms län och Södermanlands län. Enligt länsstyrelsens rovdjurshandläggare Arne Söderberg släpptes hunden nästan två mil från platsen där den till slut hittades död. Misstanken var från början att varg låg bakom det hela och på måndagen obducerades hunden vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Syns på skadebilden

– Obduktionen förstärker det vi redan misstänkte, det var varg som angrep och dödade hunden, säger Arne Söderberg till SVT Nyheter Sörmland.

Vargarna i Sjundareviret

Hur ser ni det?

– På skadebilden.

Det har i flera omgångar beviljats skyddsjakt i området, efter att flera får har dödats av vargar, men alla försök att fälla någon av vargarna har misslyckats. Den senaste skyddsjaktsperioden gick ut den sista november i fjol.

Kan det bli aktuellt med skyddsjakt igen?

– Jag har inte hört några sådana signaler, säger Söderberg.

Flera verktyg för ökad säkerhet

Finns det något man som jägare kan tänka på när man vistas i miljöer där det finns varg?

– Att vara försiktig. Man brukar spåra innan jakt. Men nu är det gammal snö och i det området finns det väldigt mycket vilt, så det är svårt.

– Men det finns också bidrag att söka till skyddsväst mot rovdjur. Länsstyrelsen betalar halva västen. Det finns två typer, en med piggar på och en med el i. Dessutom finns det halsband man kan sätta på hunden som plingar högt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet