Martina Hallström (C), Anna af Sillén (M), Sofia Hallgren Remnert (L) och Marita Göransson (KD). Hör Anna af Sillén efter dagens presskonferens. Foto: Aymen Mussa

Alliansen i Nyköping: ”Vi vill ta över makten”

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens på onsdagsförmiddagen meddelade Allianspartierna i Nyköping att de vill ta över makten i kommunen, trots att de inte har egen majoritet. De hoppas få stöd från MP eller S, men hittills är det bara SD som har erbjudit sitt stöd och det räcker för att Alliansen ska kunna få igenom sin budget.

I stadshusets foaje meddelade Anna af Sillén (M), Martina Hallström (C), Sofia Hallgren Remnert (L) och Marita Göransson (KD) hur de vill styra Nyköpings kommun den kommande mandatperioden. De ska lägga fram en gemensam budget. Tillsammans har Allianspartierna lika många mandat som de rödgröna partierna.

– Vi är övertygade att Alliansen är det bästa alternativet för Nyköping. Vi öppnar för dialog och samarbete med MP och att få stöd av S. Vi är beredda att ta över styret i Nyköping, vi hoppas att MP och S stödjer oss, säger Anna af Sillén.

Har redan löfte om stöd – från SD

Men oavsett vad Miljöpartiet och Socialdemokraterna säger, räcker det med ett passivt stöd från Sverigedemokraterna för att Alliansens budget ska gå igenom. Och det är något som gruppledaren Thom Zetterström (SD) redan lovat.

– Vi vill byta ut den sittande majoriteten. Som jag ser det är det enda sättet att få till en förändring att stödja Alliansens budget, säger han.

Thom Zetterström (SD) i Nyköping

Han har ingen aning om hur den budgeten ser ut, eftersom den inte har presenterats än. Och han räknar inte med att ha något inflytande över den under det första året.

– Det är för kort tid för att påverka budgeten som det tilltänkta styret ska sätta, men till nästa år är det mer tid, säger Thom Zetterström som räknar med att få inflytande då.

Är det inte lite att köpa grisen i säcken, att stödja en budget du inte sett?

– Vi vet vad vi redan har och allt annat är bättre än det. Vi är överens med Moderaterna om det mesta så det känns inte jättefrämmande att släppa igenom en budget som de har varit med och lagt, säger Thom Zetterström.

Alliansen öppnar för styre med stöd av SD

Allianspartierna kan inte hindra Sverigedemokraterna från att stödja deras budget, säger Anna af Sillén. Men hon öppnar för att styra med passivt stöd av dem.

– Partierna kan inte samarbeta med SD men har inget emot om SD stödjer ett alliansstyre. Vi kan inte styra över huruvida SD stödjer oss eller inte, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyköping

Mer i ämnet