De gamla skolbyggnaderna i utkanten av Katrineholm kan nu räddas från rivning. Foto: SVT

Beslutet skjuts upp – nu kan skolan räddas

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholms kommun skjuter nu upp beslut om att riva skolbyggnaderna vid Djulö-området i väntan på svar från en antikvarisk undersökning. Resultatet av den undersökningen kan leda till att Djulö skola räddas från rivning.

Sedan vi senast berättade om den gamla skolbyggnaden i Djulö-området i Katrineholm har turerna varit många.

Då menade kommunalrådet Göran Dahlström (S) att skolbyggnaderna från 1800-talet kommer att rivas och att han inte såg något som skulle kunna komma i vägen för det.

– Vi kommer inte låta någon skola som stått oanvänd sedan 1960-talet att stå i vägen för nya bostäder. Det är fantastiskt fint område för att bygga bostäder i. Vi kommer att fullfölja detta, sa Göran Dahlström i mitten av oktober.

Kan bli byggnadsminne

Kommunens plan är alltså att göra om skolområdet till åtta villatomter och på onsdagen var tanken att bygg- och miljönämnden skulle ta beslut om att riva skolbyggnaderna. Men ärendet togs inte upp i nämnden.

Detta efter att länsstyrelsen i veckan lämnade in ett yttrande om att skjuta upp beslutet i väntan på att en antikvarisk undersökning skulle bli klar. Undersökningen genomförs av Sörmlands museum och resultatet kan göra att skolan byggnadsminnesförklaras.

– Vi ser på det som att byggnaderna bör finnas kvar, säger Ebba Gillbrand, byggnadsantikvarie vid länsstyrelsen.

Vill ha en dialog

Skulle Djulö skola byggnadsminnesförklaras kan länsstyrelsen sätta stopp för en eventuell rivning.

– Ja, det kan vi i teorin. Men det är den sista utvägen. Vi vill först och främst ha en dialog med kommunen, säger Ebba Gillbrand.

Hon säger även att det lutar åt att Sörmlands museums önskan kommer bli att byggnadsminnesförklara skolan. Den antikvariska förundersökningen är dock inte klar ännu. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.