Den som lever på a-kassa eller annat försörjningsstöd får leta efter bostad i andra stadsdelar.

Bostadssökande bidragstagare portas i tre stadsdelar i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet blir det betydligt hårdare inkomstkrav för bostadssökande i tre stadsdelar i Eskilstuna där arbetslösheten är hög. Detta efter ett beslut i kommunfullmäktige, i syfte att minska bostadssegregationen.

– Man kommer behöva ha inkomst i form av  lön, pension eller studielån för att få hyra hos oss, säger Mirja Cervin, affärsområdeschef på det kommunala bostadsbolaget Kommunfastigheter.

Får leta bostad på annat håll

Den som inte uppfyller kraven utan lever på a-kassa eller annat försörjningsstöd får leta bostad på annat håll eller hos en privat hyresvärd.

– Vi har nitton andra områden att söka bostad i där arbetslöshetsersättning fortfarande räknas som inkomst, säger Mirja Cervin.

Tanken med det nya kravet är enligt Kommunfastigheter att få en mer blandad grupp av hyresgäster vilket kommer leda till en mer levande stadsdel.

Bakgrunden är den styrande majoritetens nya ägardirektiv som Eskilstunas kommunfullmäktige fattade beslut om i somras, som SVT tidigare berättat om.

– Idag är köpkraften låg i den här områdena, en mer omblandad hyresgrupp kommer leda till att fler butiker och restauranger kan öppnas, säger Mirja Cervin.

250 ansökningar per lägenhet

I nuläget är det hårt tryck på lägenheterna i de berörda områdena Brunnsbacken, Fröslunda och Lagersberg.

– De är väldigt populära områden där många söker lägenhet, vi får in omkring 250 ansökningar per lägenhet.

Hur många av de som söker bostad i de aktuella stadsdelarna idag  uppfyller de nya kraven?

-Det har jag ingen uppfattning om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.