Det är en konst att ta sig runt på cykel året om. Men nu vill Eskilstuna kommun locka fler till att göra ett försök. Foto: SVT

Bilister ska lockas att cykla i vinter

Uppdaterad
Publicerad
I vinter startar Eskilstuna kommun ett projekt där bilister ska lockas att cykla istället. Bland annat lockar kommunen med vintercykeldäck.

Sedan flera år tillbaka har Eskilstuna kommun prioriterat plogning av vissa gång- och cykelbanor för att få fler att använda cykeln året om.

Vissa utvalda cykelstråk plogas redan innan det kommit 3-5 centimeter snö.

– En ny satsning för i år är något vi kallar för vintercyklister, säger Olov Åslund, projektsamordnare på stadsbyggnadskonteret.

”De får vinterdäck”

Allmänheten kan anmäla sitt intresse för att delta i projektet.

– Vi ska locka bilister att cykla på vintern genom att de får vinterdäck av oss. Sen får de lämna synpunkter på hur de tycker att det är att cykla på vintern.

Jagar maskiner

Kommunen hoppas också kunna  göra ett försök med sopsaltning av gång- och cykelbanor. Metoden går ut på att man först sopar bort snön från vägytan och därefter sprider ut en saltlösning.

– Nu jagar vi maskiner för att se om det går att testa lite under vintern, säger Olov Åslund.

Men är saltning så bra för miljön?

– Nej i grunden är det inte bra, men det är ganska låg salthalt i laken som sprids ut. Dessutom sprids den inte på samma sätt som med tidigare teknik, säger Olov Åslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VINTERCYKLING

Mer i ämnet