Foto: TT Nyhetsbyrån

Sopsaltning och lånecyklar ska få fler att cykla i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Man ska inte sluta cykla bara för att det blir vinter. Många kommuner, forskare och cykelentreprenörer försöker nu få oss att använda cykeln året om.

Med hjälp av rätt kläder, sopsaltning och dubbdäck ska vardagscyklandet hållas vid liv över vinterhalvåret. Många kommuner i Sverige vill få dagspendlare att välja cykeln framför bilen.

– Tidsmässigt så är det ganska långa sträckor som cykeln är konkurrenskraftig med bilen, säger Ann Niska, forskningsledare på Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping, VTI.

Saltar tio mil cykelväg

Utöver miljö- och hälsoaspeketen är saltningsmetoden sopsaltning ett sätt som ska göra det enklare för vinterns cyklister. Metoden utvecklades av Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping och går ut på att man först borstar bort snön från vägytan och därefter sprider ut en saltlösning.

– Vi saltar ungefär tio mil cykelvägar in till centrala Norrköping på det här sättet, säger Karin Jonsson (C) , ordförande i tekniknämnden i Norrköpings kommun.

Lånar ut elcyklar

Många kommuner har också arrangerat kampanjer som ska främja cykelpendlandet.

– Vi har bland annat lånat ut elcyklar till folk som bor i området Lindö, i förhoppning om att man ska fortsätta cykla. Där har intresset varit jättebra, säger Karin Jonsson (C).

Fler väljer cykeln

Engagemanget märks också av i cykelbutikerna. Där erbjuds idag flera typer av utrustning som står emot vinterns kalla klimat.

– Det är ett helt klart ett mycket större intresse jämfört med tidigare år, säger Peter Nilsson som drivit cykelbutik i Norrköping i trettio år.

– Folk cyklar mycket mer vilket göra att vi tveklöst säljer och servar fler cyklar än tidigare år, säger han.

TV: Fyra åtgärder som underlättar ditt vintercyklande

TV: Så byter du till dubbdäck- snabblektion på en minut

Här har man särskilda vintercyklingsprojekt:

Västra Götaland/Halland: Har projektet ”Vintercyklist” *

Stockholm: Har projektet ”Vintercyklist” * De har även sopsaltning.

Sundsvall: Får dubbdäck till cykeln och monteringshjälp, reflexväst, cykelhjälm, belysning och andra tillbehör som underlättar vintercyklingen.

Nyköping: Här sopsaltas de stora cykelstråken.

Västerås: Har sopsaltning.

Karlstad: Har sopsaltning

Luleå: Cykelfrämjandet har kurser där de informerar om vintercykling.

Region Gävleborg: Har projektet ”Vintercyklist” *

Uppsala: Har projektet ”Vintercyklist” *

*Runt 200 personer blir uttagna till att bli säsongens vintercyklister. Det ger dem gratis dubbdäck och klädsel mot att de vintercyklar hela perioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.