Biljakter för riskfyllda enligt forskare

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde biljakt leder till att människor skadas och i del fall är skadorna så allvarliga att poliser och flyende dör. Det visar en studie gjord av trafikforskaren Jörgen Lundälv vid Umeå universitet.

Han föreslår nu en rad åtgärder efter att ha granskat mediarapporteringen av 600 biljakter, bland annat olyckan 2013 då två unga män omkom när de körde ner i vattnet vid Hjulstabron mellan Strängnäs och Enköping under en biljakt.

– Jag tror att polisen måste jobba mer förebyggande i skolorna. Man måste möta barn och ungdomar tidigt, säger Jörgen Lundälv.

Dödskraschen vid Hjulstabron

Satsa mer på trafikpoliser

Han anser även att man måste satsa mer på trafikpoliser.

– Man måste vara synlig helt enkelt.

En annan åtgärd är att satsa på mer helikopterövervakning.

”Mycket tragik”

– Man får en helt annan överblick än från en polisbil.

Men blir det inte dyrt?

– Människoliv går ju inte att värdera i pengar. Det är mycket tragik, lidande och skador i samband med biljakter och polisbilkörning. Om man använder sig av polishelikopter så handlar det om att reducera skador och att arbeta i linje med nollvisionen, säger Jörgen Lundälv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet