Foto: SVT

Nya biljaktsregler välkomnas

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nya regler för biljakter välkomnas av både polisledning och polisförbundet i Sörmland. Tidpunkten för förändringarna kunde dock vara bättre enligt facket.

Reglerna för hur fordon får jagas blir tydligare i höst. Bland annat ska användningen av spikmatta öka och det ska genomföras utbildningssatsningar.

Positiva reaktioner

De nya reglerna är bra, det är ledning och fack överrens om.

– Det ser positivt ut tycker jag. Man har förkortat beslutsvägarna. Det är viktigt i sådana här situationer som uppstår väldigt fort och oväntat och är över på nolltid, säger Per Lange, gruppchef vid trafikpolisen i Sörmland.

En förutsättning är dock att man har en polispatrull som befinner sig framför den bil man har tänkt att stoppa.

–  I många polisdistrikt är det svårt att hinna med det. Till exempel här i Sörmland med de vägar vi har här.

Fel tidpunkt

Tajmingen kunde dock ha varit bättre enligt polisförbundet.

– Vi har blivit en myndighet och håller på med den största omorganisation hittills inom svensk polis. Vi har större saker att diskutera än det här just nu, säger Martin Ulvenhag, ordförande i Polisförbundet Öst.

Det vore dessutom bättre att genomföra förändringarna när det skapats en högskoleutbildning för polisen, enligt Ulvenhag.

– Det skulle göra att vi får med oss forskningen. Det saknas, det finns absolut ingenting i utredningen vad gäller forskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet