Ur Sörmlandspolisens händelserapport 2013-03-12 kl 00:23 Visa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s granskning motiv till utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter SVT Nyheter Sörmlands uppmärksammade granskning av olyckan vid Hjulstabron beslutade Rikspolisstyrelsen om inspektion och översyn av de föreskrifter som gäller för biljakter.

I polisledningens instruktion till utredarna skrivs att det årligen inträffar ”biljakter som väcker uppseende och som får rättsliga efterspel”. I en lång rad reportage granskade SVT Nyheter Sörmland olyckan vid Hjulstabron. Och i direktivet hänvisar man bland annat till ”det uppmärksammade fallet utanför Enköping där vakthavande befäl beslutade om broöppning för att stoppa ett fordon och två personer avled”.

Madeleine Jufors, länspolismästare vid rikspolischefens kansli, var den som skrev utredningsdirektivet.

– Det var en inspektion som kom till efter den händelsen. Den var inte i förväg planerad, säger Madeleine Jufors.

Nyligen beslutade Högsta domstolen att inte pröva Svea hovrätts dom där befälet dömdes till tjänstefel.

”Det är inte ovanligt att polisen får göra ingripanden som syftar till att med hjälpmedel stoppa ett fordon eller annat transportmedel. I merparten av fallen löses arbetsuppgiften utan att någon person kommer till skada. Dock inträffar årligen s.k. biljakter som väcker uppseende och som får rättsliga efterspel. Här kan nämnas [...] det uppmärksammade fallet utanför Enköping där vakthavande befäl beslutade om broöppning för att stoppa ett fordon och två personer avled.”

Källa: Rikspolisstyrelsen, direktiv 2013-12-20 (Dnr A297.007/2013)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet