Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helvi Frengen berätta om glädjen när Boris kom tillbaka efter sex veckor på vift – och hur hans framtid som utekatt ser ut. Foto: SVT

Rymmarkatten Boris kom tillbaka till ägaren Helvi – tack vare id-märkningen

Publicerad

Sedan årsskiftet har det varit lag på att alla katter ska id-märkas i Sverige. För katten Boris, som har varit id-märkt sedan han var kattunge, var märkningen det som gjorde att han hittades och kunde komma igen – efter sex veckor på vift.

Veterinärerna på djurkliniken AniCura i Strängnäs som tog emot Boris, då illa tilltygad, tycker att det är viktigt att fler id-märker sina katter. Chefsveterinären Sandra Douglas tror att den nya lagen kommer att förbättra situationen – både för katterna och veterinärerna.

– Om en katt lämnas in skadad till veterinär och saknar id-märkning så är det ytterst svårt att veta vem ägaren är. Den nya lagen kommer att underlätta för oss genom att det förhoppningsvis blir enklare att hitta kattens ägare, säger hon.

Hör Helvi Frenge berätta om glädjen när Boris kom tillbaka efter sex veckor på vift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.