De snart färdigbyggda hyresrätterna i Stavsjö. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bortglömd bruksort på frammarsch – första nybygget på många år

Publicerad

Stavsjö ligger i utkanten av Sörmland. Så nära gränsen att man nästan glömts bort genom åren. Men nu vädrar den gamla bruksorten morgonluft.

Det är i Kiladalen, där den gamla E4 letar sig in i Kolmårdenskogarna, som vi hittar Stavsjö. Så nära Östergötland att det är 011 som gäller som riktnummer och inte Nyköpings 0155.

Här i den gamla bruksorten andas man på nytt morgonluft efter ett antal tuffa år efter millennieskiftet.

– Man kände sig övergiven och bortglömd när service från myndigheter försvann och exempelvis bussarna från Norrköping vände vid länsgränsen några hundra meter härifrån, säger Gunnar Casserstedt, vd för Kiladalens utveckling.

Nybyggda hyresrätter

Kanske mest symboliskt för Stavsjös nystart är bygget av ett antal hyresrätter mitt i orten. Genom ett lokalt utvecklingsbolag har man av Nyköpings kommun kunnat köpa loss mark runt den gamla skolbyggnaden. Nu står hyresrätterna snart klara för inflyttning.

Det första nybygget av denna karaktär i Stavsjö på många år.

– Det vi också vill uppnå med detta är en lokal flyttkedja då äldre säljer sina hus och flyttar in här samtidigt som yngre kan flytta in i husen, säger Larz Johansson, ordförande i Kiladalens utveckling.

Går bra på flera håll

Utvecklingsbolaget har på flera sätt blåst liv i samhället. Bland annat genom en digital lanthandel dit det, via individuella onlinebeställningar, levereras livsmedel en gång i veckan. Men även det gamla bruket lever. Den nuvarande ägaren sysselsätter ett 60-tal anställda och orderingången är den bästa på flera år.

Och vid den nuvarande motorvägen, ett par hundra meter från den gamla, satsas det av lokala entreprenörer stort på utbyggnad av restaurangen som lockar hundratals rastande bilister dagligen.

Banden till Nyköpings kommun skulle dock kunna stärkas, menar Gunnar och Larz. Genom åren har invånarna fått jobba hårt för att göra sig hörda. Känslan av att vara sörmlänning är allt annat än stark i Stavsjö.

– Det är ju trots allt Östergötland och Norrköping som ligger närmast, säger Gunnar Casserstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmlands fyra hörn

Mer i ämnet