Voith-fabriken i Högsjö är med sina 180 anställda alltjämt ortens pulsåder. Foto: Robin Persson/SVT

”Bortglömd” ort med stor arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

I vår sommarserie ”Sörmlands fyra hörn” besöker vi platser i utkanten av länet som annars inte får så mycket plats i nyhetsflödet. I den avslutande delen har turen kommit till Högsjö – en av få gamla bruksorter som än i dag är just – en bruksort.

Högsjö ligger i Vingåkers kommun, en kvarts bilfärd västerut från centralorten. Några hundra meter bort ligger gränsen mot Närke. Tar man av söderut så når man gränsen mot Östergötland på någon minut.

– Vi har ett ställe här borta som vi kallar för treriksröset där de tre länen möts, säger Lennart Strömberg, ordförande i Högsjö kulturmiljöförening.

Sörmlands fyra hörn

Lennart Strömberg visar med stor entusiasm runt SVT på bruksmuseet som vittnar om industrins närvaro i flera hundra års tid. Först i form av järnbruk från 1600-tal fram till 1800-tal då textilindustrin tog över. En industri som överlevt och i allra högsta grad är aktiv än i dag.

Stor arbetsgivare

Fabriken sysselsätter över 180 personer och är Vingåkers kommuns största privata arbetsgivare. Fabriksägaren Voith köpte anläggningen 1998 och har sedan dess fortsatt att satsa på verksamheten i Högsjö.

– Grundkunskapen fanns ju här och även tekniken och det verkar som att det fungerar riktigt bra även i dag, säger Lennart Strömberg, som nu är pensionär men förr jobbade på fabriken.

Efterlyser dialog med kommunen

Även om Högsjös geografiska läge sannolikt har gynnat orten ur industriperspektiv så ställer det till det i förhållande till centralorten Vingåker. En bättre samverkan med kommunens politiker och tjänstemän har länge efterlysts, enligt Lennart Strömberg, och inte sällan känner man sig bortglömda eller förbisedda på ett eller annat sätt.

– Ett exempel är när kommunens badplatser listades i lokaltidningen nyligen. Vi har en jättefin badplats här vid Grävsjön men den stod inte alls med, säger Lennart Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlands fyra hörn

Mer i ämnet