Trångbodda får betala mer för vattnet i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Victoria Park har installerat vattenmätare i sina hyresrätter i Brandkärr. Något som väckt stor ilska bland flera hyresgäster.

– De visar oss sin makt, säger Anab Jilio som bor i området.

Tidigare har vattnet ingått i hyran, som det gör i de flesta svenska bostäder. Men i Brandkärr har Victoria Park bytt till att använda så kallad individuell vattenmätning. Det betyder att ett visst antal liter ingår i hyran, hur mycket beror på lägenhetens storlek. Använder hyresgästen mindre vatten blir det avdrag på hyran, använder denne istället mer kostar det extra.

– Fördelarna är att det är rättvist och miljövänligt, säger Victoria Parks fastighetschef Ola Svensson.

Stor trångboddhet

Problemet för Brandkärrsborna är trångboddheten. 2003 bodde det 3 576 personer här, 2017 hade befolkningen växt till 4 540 personer. Det utan att några nya bostäder byggts. I flera fall bor fem personer i en etta eller sju personer i tvåa. Därmed är det många som alltid överträder gränsen för hur mycket vatten som ingår i hyran trots att de är sparsamma.

Abdi Hussein bor med sin fru och fem barn i en lägenhet på 70 kvadratmeter. Efter att vattenmätarna installerats fick han 800 kronor extra i vattenräkning.

– Jag blev chockad, men jag är inte ensam. Det var många som fick sådana räkningar, säger han.

Många invandrare

Anab Jilio säger att hon tror att de boende i området missgynnas eftersom många är invandrare.

– De lyssnar inte på oss, kanske är det för att vi inte pratar bra svenska, säger hon.

Tycker det är rättvist

Ola Svensson på Victoria Park ser dock inga problem med att trångbodda får högre vattenräkningar.

– Man kan jämföra det med att handla mat, har du en stor familj kostar det lite extra, säger han.

Men i praktiken blir det ju ofta dyrare för familjer som bor trångt och som har det svårare ekonomiskt?

– Vi ser det som ett rättvist system med stor valfrihet för kunden. Det är också bra för miljön om det sparas på vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.