Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Verkar vara ganska täta skott” – hör åklagaren Fredrik Beijar om tillvägagångssättet och svårigheterna att få tag på misstänkta i bakgrunden. Foto: Pontus Stenberg och SVT

Brand anlades genom brevinkast i Nyköping – flera personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två Strängnästonåringar misstänks ha blivit skjutsade för att tända eld på lägenheter i Brandkärr i samband med Nyköpings våldsvåg förra året. Det enligt ett åtal som väcktes mot fem personer under onsdagen.

– Det är ett ganska vanligt tillvägagångssätt, säger åklagare Fredrik Beijar.

Det var sent en lördagskväll i slutet av september förra året som det kom in larm om bränder i tre trapphus i Brandkärr. Tre män och ett barn fick föras till sjukhus efter att ha andats in rök.

Sedan händelsen inträffade har flera personer frihetsberövats misstänkta för att på olika sätt ha varit inblandade i en eller flera av bränderna. Nu åtalas fem personer.

Våldsvågen i Nyköping

Fyra av dem för grov mordbrand, varav två av dem även för försök till mord och den femte för grovt skyddande av brottsling.

Åtalet: Hällde bensin över lägenhetsdörr

Det är två killar i tonåren som misstänks ha antänt bränderna i två av trapphusen. En av dem står även åtalad misstänkt för explosionen som inträffade i Brandkärr runt två veckor tidigare.

Enligt åtalet ska de fått skjuts av två andra killar, en som också är i tonåren och en som är i 20-årsåldern. Sedan ska de ha gått till varsin adress, krossat glaset till porten och letat upp varsin lägenhetsdörr.

– Man har hällt bensin på, i ena fallet på dörren och i andra fallet genom brevinkastet på dörren in i lägenheten, säger åklagaren Fredrik Beijar.

Den femte åtalade är en man i 20-årsåldern och han misstänks för att ha hjälpt en av killarna att komma undan efter brottet.

Samtliga nekar till brott.

Åklagare: Tog fel dörrar

Det finns teorier kring vad motivet bakom våldsvågen kan vara. Polisen har tidigare gått ut med att man tror att det kan kopplas till en gammal konflikt i Nyköping.

I fallet med bränderna finns det misstänkta måltavlor, men det var inte deras lägenheter som antändes.

– Man har riktat sig mot fel personer, säger Fredrik Beijar.

Tredje branden utreds

Det är tre bränder som man misstänker anlades under samma kväll, men i dagsläget väcks bara åtal för två av dem. Enligt Beijar utreds fortfarande den tredje branden.

– Vi får se hur långt vi kommer där.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Brandkärr när det brann i flera trapphus i slutet av september förra året. Foto: Pontus Stenberg

Våldsvågen i Nyköping

27 augusti • En man i 30-årsåldern skottskadas lindrigt utanför en bostad i centrala Nyköping. Skytten försvinner på elsparkcykel.

29 augusti • En annan man i 30-årsåldern skjuts genom fönstret i en bostad i norra delarna av Nyköping.

31 augusti • En explosion sker vid entrén till samma bostad som skjutningen den 27 augusti skedde vid. Ingen kommer till skada.

17 september • En ny explosion, den här gången vid en villa vid Brandkärr. En person som är skriven på adressen bedöms av Kriminalvården ha kopplingar till gängkriminalitet. Ingen kommer till skada.

19 september • En man i 20-årsåldern och en kille i 15-årsåldern grips efter att polisen larmats om en maskerad person i ett trapphus. Killen i 15-årsåldern släpptes senare, men mannen i 20-årsåldern häktades misstänkt för förberedelse till mord och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

30 september • Tre bränder startas samtidigt i tre olika trapphus i Brandkärr. Tre män och ett barn förs till sjukhus efter att ha andats in rök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet