Polisen fotograferade och sökte med hund på brandplatsen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen söker spår efter storbranden

Publicerad

Det var i fredags eftermiddag som larmet gick om brand i den kulturminnesskyddade Östra klockstapeln i Nyköping. Polisen undersöker nu platsen noga i jakt på spår som ska leda till en förklaring till hur branden uppstod.

Händelsen rubriceras fortfarande som grov mordbrand, men det är ännu oklart vad som orsakade den brand som totalförstörde det klocktorn som stått på en av Nyköpings högst belägna platser sedan 1700-talet.

LÄS MER: Kyrkorådet om branden

Under måndagen undersöktes platsen bland annat av speciella brandhundar som sökte efter spår av brandfarliga vätskor.

Kan byggas upp igen

Länsstyrelsen i Södermanland samordnar arbetet i spåren av branden.

– Vi har varit i dialog med församlingen och vi kommer tillsammans be Sörmlands museum att göra en byggnadsantikvarisk undersökning. Man kommer förmodligen tillkalla en metallkonservator för att försöka göra något åt klockorna som ramlar ned. I bästa fall går de att renovera, säger Ebba Gillbrand, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen.

Kan stapeln rent av byggas upp igen?

– Det finns fantastiska uppmätningsritningar gjorda av en kille som är både arkitekt och byggnadsantikvarie. Det skulle kunna gå, absolut. Det blir en fråga för Svenska kyrkan som äger byggnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer