Brandmannen Christian Joelsson berättar vad man bör ha hemma för att känna sig trygg om det börjar brinna. Foto: Otilia Bogen

Brandmän knackar på – ska förebygga bostadsbränder

Publicerad

Alla måste ha en brandvarnare hemma. Det är ett av budskapen som räddningstjänsten hoppas nå ut med i Lagersberg och Brunnsbacken – två områden dit de får rycka ut lite oftare än genomsnittet.

Brandmän jobbar inte enbart med att släcka bränder, utan också med att förebygga dem. Förra året inledde räddningstjänsten i Eskilstuna ett projekt för att minska bostadsbränder genom att informera om brandsäkerhet i områden där det brinner lite oftare än på andra ställen. Nu har turen kommit till Lagersberg och Brunnsbacken.

– Syftet är att de boende ska få relevant information om hur de ska agera om det börjar brinna för att hjälpa sig själva och sina grannar, säger Emelie Alfredsson, administratör vid räddningstjänsten i Eskilstuna.

Kommer i uniform

Personalen som deltar i arbetet har uniform eller larmkläder på sig så att det ska vara lätt att känna igen dem, och de har id-kort som bevisar att de är brandmän. Det är inget krav att öppna när de kommer.

I klippet ovan kan du höra brandmannen Christian Joelsson berätta om vad han och hans kollegor tipsar om vid sina hembesök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer