Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Brist på dricksvatten hotar Gnesta – nödlösning planeras

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i Sörmland är låga. En kommun som har drabbats hårt av det är Gnesta. Nu ser kommunledningen en risk att läget blir kritiskt redan under 2022, och i väntan på en ny vattentäkt jobbas det på nödlösningar.

– Vi har under en lägre tid haft en utmaning med dricksvattnet, säger kommunchefen Anders Axelsson.

Dricksvattenbristen i Gnesta tätort kan tvinga kommunen till akuta åtgärder redan under 2022. Nyligen beslutade kommunstyrelsen att lägga 1,5 miljoner kronor på att köpa in sandfilter som ska kunna användas till att rena sjövatten som sedan körs med tankbil till Gnestabor – om en nödsituation skulle uppstå.

– Det handlar egentligen om att förstärka befintligt grundvatten och komplettera med ytvatten i det kortare perspektivet, säger Anders Axelsson.

Sedan 2018 råder det permanent bevattningsförbud i Gnesta tätort – dricksvatten börjar bli en bristvara i den växande staden. Det är kopplat till de låga grundvattennivåer som råder och det faktum att Gnesta tar sitt dricksvatten från en borrad brunn – en källa som påverkas när grundvattnet sinar.

Lösningen som nu planeras är en ny vattentäkt i form av en rörledning från sjön Klämmingen, strax norr om Gnesta. Men bygget av den kan dröja och kräver bland annat ett miljötillstånd som det ännu inte finns någon ansökan till. Tidigast hösten 2026 beräknar kommunen att den nya källan till dricksvatten kan vara i drift.

I klippet: Kommunchefen Anders Axelsson om varför en ny dricksvattenlösning i Gnesta dröjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.