Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Efter fyra års bevattningsförbud: Här är Gnestabornas trädgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 råder det permanent bevattningsförbud dygnet runt i Gnesta tätort vilket blir tydligt när SVT besöker ett av stadens villaområden. Här samlas det regnvatten i tunnor som aldrig förr och invånarna börjar tröttna på det ständiga förbudet.

Plasttunnor, oljefat och tankar i kubikstorlek. Vid nästan varje hus i villområdet intill Frösjön så har de boende klurat ut sätt att ta till vara på det regnvatten som kommer. Bevattningsförbudet är ett vanligt samtalsämne grannarna emellan.

Enligt Gnesta kommun kommer bevattningsförbudet att finnas kvar under överskådlig framtid. Ljuset i tunneln är den nya vattentäkten som planeras, men den kan stå klar tidigast under hösten 2026.

I klippet: Boende i villaområdet berättar hur de påverkas av dricksvattenbristen och vad de gör för att kunna vattna sina trädgårdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.