Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyrdrogeologen Bo Thunholm vid Sveriges geologiska undersökning svarar i videon på tre frågor om låga grundvattennivåer. Foto: SGU

Experten om de låga grundvattennivåerna

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna är för tillfället mycket under det normala i Sörmland, både gällande stora och små magasin. Men vad är skillnaden på de där magasinen? Hur påverkar det omgivningen och vad behövs för att nå normala nivåer?

Sverges geologiska undersökning, SGU, är myndigheten som ansvarar för frågor om berg, jord och grundvatten. Varje vecka uppdateras bilden av grundvattennivåerna för hela Sverige och allt graderas på en skala med fem steg.

Nivåerna i de små magasinen varierar mer medan de stora magasinen har en mer konstant nivå över tid. I området i och kring Sörmland så landade båda nivåerna på rött, det vill säga den lägsta nivån och mycket under det normala enligt SGU:s sätt att se det.

I klippet: Experten Bo Thunholm svarar bland annat på vad de mycket låga nivåerna beror på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer