Det är bland annat brist på provtagningsrör, sterila handskar och slangar. Foto: TT

Brist på sjukvårdsutrustning i flera regioner – Sörmland drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Det är problem i sjukvården i Region Sörmland på grund av uteblivna leveranser. Inventering pågår och vissa produkter finns i de egna förråden.

Sjukvårdsregionerna i Uppsala och Örebro har gått upp i stabsläge eftersom det råder stor brist på viktigt sjukvårdsmaterial. Bland annat provtagingsrör, sterila handskar och slangar till respiratorer, som inte har skickats ut från leverantören.

Har reserver

För Region Sörmlands del har det uppstått problem med leveranser av förbrukningsmaterial i samband med ett leverantörsbyte vid månadsskiftet. Men genom sekundärförråd finns reserver för en kortare tid framöver.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

– Just nu inventerar vi våra förråd, vilka behov vi har och löser brister genom att bland annat göra direktupphandlingar hos ett flertal leverantörer, främst för att verksamheten ska fungera över den kommande helgen. Vi följer detta noggrant och gör hela tiden bedömningar hur situationen påverkar vården i länet, säger Marie Björnstedt Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet