Ivo riktar skarp kritik mot Mälarsjukhuset efter en granskning. Foto: Anders Wiklund/TT

Skarpa IVO-kritiken mot Mälarsjukhuset: Brist på vårdplatser och otillräcklig bemanning

Uppdaterad
Publicerad

Mälarsjukhuset i Eskilstuna har för lite personal och för få vårdplatser. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som anser att detta ökar risken för vårdskador. Nu kräver myndigheten att sjukhusledningen vidtar åtgärder.

Under hösten har Ivo vid två tillfällen gjort tillsyn på Mälarsjukhuset med särskilt fokus på vårdplatser och bemanning. I sin utredning har inspektionen intervjuat läkare, sjuksköterskor och sjukhusledningen samt tagit del av statistik och rapporterade avvikelser.

Många får vänta

Ivo konstaterar att Mälarsjukhuset inte har tillräckligt med vårdplatser för specialistsjukvården och att detta leder till risk för allvarliga vårdskador för patienter som tvingas vänta för att få rätt vård. Enligt Ivo får patienterna inte alltid sina behov tillgodosedda.

– Till och från så har vi för få vårdplatser. Så är det, säger Marie Bennermo, chefsläkare och chef för patientsäkerhetsenheten på Region Sörmland.

Och andledningen till bristen på vårdplatser är enligt Ivo enkel: Det finns för får sjuksköterskor.

– Det är en utmaning för vårdgivarna att attrahera och behålla sjuksköterskor. Både lön och arbetsmiljö som är skälen till det, säger Marie Åberg, avdelningschef på Ivo.

Störst problem på akuten

Problem uppstår framför allt på akutvårdsavdelningen, där patienter kan tvingas vänta i timmar innan de kan slussas vidare till rätt vårdavdelning.

– Det är så klart inte bra att man blir kvar, eftersom de inte kan tillgodose den omvårdnad man behöver och den vårdnivå som man har bedömt att man har ett behov av, säger Marie Åberg.

I rapporten beskriver Ivo ett tillfälle i maj i år där 60 patienter kom till akuten men det fanns inte en enda ledig vårdplats på sjukhuset.

Kräver åtgärdsplan

Slutligen bedömer Ivo att sjukhusledningen inte planerar, leder och kontrollerar verksamheten så att kravet på god vård upprätthålls.

Nu kräver Ivo att Region Sörmland presenterar en åtgärdsplan innan den 23 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.