Bruten nacke upptäcktes efter två dagar

Uppdaterad
Publicerad

En äldre person i Vingåker föll i sitt hem och slog huvudet i en bänk. Hemtjänsten hjälpte brukaren upp men kontaktade inte sjuksköterska eller sjukvård. Två dagar senare konstaterades två frakturer på halskotpelaren.

Hemtjänsten i Vingåker har lex Maria-anmält händelsen, som inträffade i våras. Av anmälan framgår det att brukaren själv larmat hemtjänsten efter fallet och fått hjälp att komma upp. Men någon kontakt med sjukvården togs inte, och ingen avvikelserapport skrevs.

Konstig ställning

Enligt anhöriga ska hemtjänstpersonal ha sagt att nacken var i en konstig ställning och att det såg obehagligt ut. Personalen har bekräftat det men också sagt att brukaren inte hade ont.

Nästa dag gjordes ett hembesök av sjuksköterska, och röntgen diskuterades. Men brukaren ville inte till sjukhus enligt anmälan.

Dagen därpå tog dock anhöriga brukaren till akuten, där frakturerna upptäcktes.

Ska inte förflyttas

I lex Maria-anmälan konstateras att det hade kunnat bli en mycket allvarlig skada eftersom personalen hjälpte brukaren upp utan att först kontakta sjuksköterska då nackskador kan förvärras av förflyttning.

Brukaren fick nackkrage, plats på korttidsboende och sedan åter hjälp i hemmet.

Anmälan ska nu utredas av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.