Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hanteras skyddsvästar i Nabil Lagergrens butik. Hör hur han arbetar för att minska risken för att gängkriminella handlar hos honom. Foto: Serafia Olausson

Butiker sätter egna regler för att stoppa gängkriminella från att köpa skyddsvästar

Publicerad

De flesta skyddsvästar kan säljas helt lagligt i Sverige. Men kopplingen till gängkriminalitet har gjort att vissa butiker har infört egna restriktioner för att förhindra att de hamnar i kriminella miljöer, enligt en rundringning som SVT har gjort.

I Eskilstuna och flera andra städer runt om i landet märks skyddsvästar allt oftare, speciellt bland unga, och de förknippas med en kriminell livsstil.

– Det är inte svårt att få tag i skyddsvästar idag, men vi har gjort allt vad vi kan för att försvåra det, säger Nabil Lagergren, som driver butiken PG Security i Vällingby.

Han berättar att de kräver ett yrkesbevis vid köp av skyddsväst som visar att kunden behöver den i sitt arbete.

Lagergren vill minska risken att den används i kriminella miljöer.

– Vi vill inte att de hamnar i fel händer och att de gynnar ”fel lag”.

Vill inte ha in gängkriminella

SVT har varit i kontakt med flera butiker runt om i landet som har en liknande inställning. Butiken Best Buy Sweden i Malmö säljer inte heller till vem som helst.

– Vi vill ha ett tryggt arbetsklimat för personalen och våra kunder. Poliser och ordningsvakter ska inte behöva träffa på gängkriminella som de griper i vår butik, säger kundtjänstmedarbetaren Nils, som inte vill ha med sitt efternamn.

Via nätet har de inte samma möjlighet.

– Vi kan inte riktigt kontrollera vem som handlar på nätet och vad de jobbar med, det har dock hänt att vi nekat några beställningar av skottsäker väst på nätet.

Men alla resonerar inte på samma sätt. Ett annat bolag som säljer skyddsprodukter uppger att de inte infört några särskilda regler.

– Alla människor har rätt att skydda sig och det är sällan de anger sig för att vara gängkriminella till oss, säger en företrädare för bolaget.

Ökad försäljning av skyddsvästar

Han har märkt av att ett ökat intresse för att handla skyddsutrustning.

– Att vi har en förhöjd säkerhetsnivå i Sverige har gjort att människor är mer säkerhetsmedvetna och det finns därmed en efterfrågan på att kunna skydda sig själv, familj, hus och hem. Även efter Hamas terrordåd mot Israel, den sjunde oktober, har vi märkt av en ökning av försäljningen.

Se hur Nabil Lagergrens butik hanterar skyddsvästar i videoklippet ovanför.

Vad säger Lagen om skyddsvästar?

  • De flesta skyddsvästar kan säljas helt fritt och lagligt.
  • Men vissa skyddsvästar klassas som produkter med dubbla användningsområden (PDA). Det innebär att de har en civil användning men att de även kan användas för militära ändamål.
  • För att exportera dessa ut ur EU krävs ett särskilt tillstånd. De som har exporterat är skyldiga att till Inspektionen för strategiska produkter, ISP, årligen deklarera det fakturerade värdet av PDA som sålts.
  • Västar och ballistiska plattor som uppfyller vissa angivna militära krav klassas som krigsmateriel. För att tillverka och sälja krigsmaterielklassade västar och plattor krävs tillstånd från ISP. De som har ett sådant tillstånd måste årligen inkomma till ISP med en deklaration över den krigsmateriel som denne har fakturerat och levererat under året.

Källa: https://isp.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.