Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mode att vara lite gangster”. Hör områdeschefen på Socialtjänsten, Åsa Berg, berätta varför allt fler unga – även i mellanstadiet – bär skyddsväst. Foto: SVT/Serafia Olausson/TT

Fler unga har skyddsväst: ”Det är ett mode”

Publicerad

Socialtjänsten har märkt av hur allt fler unga bär skyddsväst i Eskilstuna och att många av dem som bär västarna säger att det är trendigt. Det är en utveckling som väcker oro att skyddsvästen ska normaliseras.

– Skyddsvästen är ett tecken på att något inte står rätt till, säger områdeschef för socialtjänsten i Eskilstuna, Åsa Berg.

Tidigare jobbade hon i en förort i Stockholm och där hade den blivit så pass vanligt förekommande bland unga att polisen inte längre gjorde orosanmälningar – något som skulle kunna ske i Eskilstuna också.

– Det skulle kunna normaliseras här också, om vi glömmer bort frågan, säger hon.

Barn i tioårsåldern

Det är framför allt barn som är runt 12 år och uppåt som bär skyddsväst i Eskilstuna, men det har även kommit in orosanmälningar med barn i skyddsväst som är yngre än så.

– Vi får in orosanmälningar om barn som är i tioårsåldern. Det är inte jättevanligt, men det förekommer.

Då används skyddsvästen

Enligt Åsa Berg bär ungdomarna ofta skyddsväst på kvällstid.

– Det är till och från skolan och på kvällstid. Jag tror att det beror på att man upplever en trygghet i skolan, eftersom det finns andra vuxna där. Sedan vill de inte heller att det ska uppmärksammas av vuxna att de är på väg in i ett kriminellt nätverk.

Skyddsväst förbjudet i skolan

Enligt utvecklingschef för grundskolan och anpassad grundskola, Lisa Edholm, är det inte heller tillåtet att bära skyddsväst i skolan.

– De ombeds att plocka av sig skyddsvästen och skolan gör sedan en anmälan till socialtjänsten, berättar hon.

Vill att fler tar ansvar

För att undvika att barn och unga bär skyddsväst skulle Åsa Berg vilja se att fler föräldrar tar ansvar och ställer frågor till barnen.

– Jag har svårt att se att föräldrar tycker att det är okej att bära det som ett plagg för att det är coolt. I min värld är det en varningssignal att se ett barn som bär skyddsväst.

”Mode att vara lite gangster”. Hör områdeschefen på socialtjänsten, Åsa Berg, berätta varför allt fler unga bär skyddsväst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.