Bygden slöt upp när kommunen lade ned

Uppdaterad
Publicerad

Under de tio senaste åren har sju kommunala landsbygdsskolor lagts ned i länet. Men på vissa håll kan ett sådant beslut innebära att orten sluter samman och startar en skolverksamhet i egen regi.

Varje morgon står personalen på Österåkersbygdens friskola i entrén och skakar hand med varje elev för att alla ska känna sig sedda. Men det är bara några år sedan skolan i Österåker utanför Vingåker såg ut att försvinna för gott. 2009 gick den då kommunala skolan knackigt ekonomiskt och antalet barn ansågs för få.

– Då funderade jag över vad som skulle ske med landsbygden och om det i framtiden bara kommer vara pensionärer som bor här, säger Ing-Marie Frössevi, rektor på Österåkersbygdens friskola.

Sörmlands landsbygdsskolor

Men samtidigt som politikerna fattade beslut om nedläggning slöt ortsborna samman. Efter några om och men startade en ny förening upp en friskola i samma lokaler till höstterminen 2011.

Friskolan får fortfarande samma så kallade elevpeng från kommunen som tidigare, men menar att man kan lösa andra bitar på ett mer effektivt sätt.

– Vi har en väldigt liten administration och är man personal på en sådan här skola får man ta tag i helheten, säger Ing-Marie Frössevi.

Men Österåkersbygdens friskola är inte unik. 2011 meddelade Eskilstuna kommun att man hade för avsikt att lägga ned skolan i Näshulta. På ett liknande sett skapades då en föräldraförening som i slutändan resulterade i en friskola. Även i Näshulta är samarbetet i orten en av nycklarna för att få skolan att gå runt.

– Här ute på vischan ställer vi upp för varandra, säger Ulf Axelsson, pensionär som hjälper till med gräsklippning på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlands landsbygdsskolor

Mer i ämnet