Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martina Hallström (C) blir nu oppositionspolitiker efter att ha varit med och styrt Nyköping tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Foto: SVT

Spelet bakom maktskiftet i Nyköping – nu blir C oppositionsparti

Publicerad

Efter valet krävde Vänsterpartiet en plats i styret i Nyköping – att agera stödparti var inte längre aktuellt. Centerpartiet ville inte släppa in Vänsterpartiet i en koalition och nu går båda partierna i opposition.

– Vi är för långt ifrån varandra, säger Centerpartiets gruppledare Martina Hallström.

I går blev det klart att Socialdemokraterna och Moderaterna bildar en ny koalition för att styra Nyköping. De senaste fyra åren har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet styrt kommunen i minoritet efter förhandlingar med Vänsterpartiet.

SVT Sörmland erfar att det fanns förutsättningar för Centerpartiet att fortsätta ingå i en styrande majoritet, men då hade man fått med Vänsterpartiet på köpet. De krävde inflytande de kommande fyra åren.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

– Vi har suttit bredvid och tittat på i fyra år och det har inte varit bra för oss, säger Vänsterpartiets gruppledare Helena Dahlström.

Hör Martina Hallström (C) och Helena Dahlström (V) i klippet: ”Tragiskt att man gjort på det här sättet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet