Konstnären Carolina Falkholts måleriverksamhet på en skola i Nyköping får inga pengar, enligt kommunen. Foto: SVT

Censurerad konstnär plockas upp av möbeljätte

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Carolina Falkholt som gjorde den ökända, och sedan övertäckta, vaginamålningen på en vägg i den nya högstadieskolan i Nyköping finns med i Ikeas konstkollektion som presenteras i vår.

Carolina Falkholt representerar Sverige i möbeljättens nya konstprojekt där tolv unga street art-konstnärer från hela världen ingår.

Tina Björeman, pressansvarig för heminredning på Ikea, säger till Sörmlands Nyheter att hon tror att Falkholts affisch kommer att sälja slut snabbt.

Omdiskuterad målning i Nyköping

– Det är väldigt kul att folk kommer kunna ha råd att köpa erkända konstnärer och vi är helt övertygande om att Carolina Falkholts konst går hem. Hennes konst är street art med mjukare och kvinnliga former, och det är inte fel, säger hon till tidningen.

Vägg täcker snippmålning

Det var i maj förra året som bland annat Nyköpings kommundirektör tog beslutet om att bygga en vägg över Carolina Falkholts målning i en nybyggd högstadieskola, vilket var en kompromiss då man tidigare hade planer på att måla över den.

Väggmålningen täcker tolv kvadrat meter och är målad direkt på en bärande vägg och kunde därför inte flyttas.

Konstnären var förvånad över beslutet.

– Alla elever vet ju ändå vad det är för målning som finns där under, konstaterade Carolina Falkholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdiskuterad målning i Nyköping

Mer i ämnet