Skolan får kontroll över snippmålningen

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings ledande politiker överlåter nu till Nyköpings högstadium att själva bestämma över Carolina Falkholts kontroversiella graffitiverk ”Övermålning”.

– Vi väljer nu att överlåta till tjänstemannaledningen att hantera målningen på ett klokt sätt. Skolans ledning och personal har genom sitt agerande de senaste dagarna visat att man är beredd att ta ansvar för målningen och de värderingsdiskussioner som den kommer att ge upphov till – och som alltid förs i en modern skola, säger Malin Hagerström (MP), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, i ett uttalande.

Men om det här innebär att konstverket kommer att avtäckas står ännu inte helt klart.

Omdiskuterad målning i Nyköping

– Det kan jag inte svara på i dag. Det är en process som ska tas i olika steg. Och nästa steg är att eleverna får säga sitt, säger rektorn Harke Steenbergen till SVT Sörmland.

Kommunledningen har kritiserat rektorns tidigare beslut att avtäcka den dolda målningen för att visa den för personalen.

– Det känns bra att vi nu kan komma vidare efter all diskussion om denna dolda grafittimålning, säger kommundirektör Erik Carlgren.

Nu hoppas kommunledningen att den intensiva mediedebatt som förts det senaste året om grafittimålningen ersätts ”av en lika intensiv debatt om ungdomars vardag och värderingar, liksom om skolans viktiga uppdrag att ge ungdomarna redskap att hantera det mångkulturella samhälle som de kommer att vara en aktiv del av i framtiden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdiskuterad målning i Nyköping

Mer i ämnet