Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erik Kammerland /SVT

Centerpartiet krympte i nästan hela Sörmland – Oxelösund är undantaget

Publicerad

Årets val blev ingen framgång för Centern. Partiet backade i åtta av Sörmlands nio kommuner. Störst var nedgången i partiets starkaste fäste Gnesta.

Centern hade det motigt i Sörmland bortsett från i Oxelösund där partiet gick framåt och ökade med 0,1 procentenheter och samlar idag 3,3 procent av väljarna. I övriga kommuner gick det åt andra hållet och partiet tappade väljare. Största minskningen skedde i Gnesta där partiet tappade 3,9 procentenheter. I jämfört med övriga kommuner är Gnesta ändå den kommun i länet där partiet har störst inflytande då Centern där fick 12,2 procent av rösterna.

Centerns Arne Jonsson är avgående kommunalråd i Eskilstuna. Partiet backade med mindre än en halv procentenhet  i kommunen.

– Det är förstås en besvikelse, säger han.

Arne Jonsson konstaterar att partiet höll fast vid sin värdegrund och att det kan ha påverkat valutgången negativt.

– Det är väldigt lockande att som i andra partier locka med enkla lösningar på svåra problem. Men sånt ägnar vi oss inte åt i Centerpartiet. Och då kan det kosta en del, men det kommer att löna sig i längden, säger han.

Backade i region och riksdag

I valet till regionfullmäktige tappade partiet 0,5 procentenheter och i valet till riksdagen fick partiet i Sörmland 6 procent av rösterna, en minskning med 1,4 procentenheter jämfört med valet 2018.

I klippet uttalar sig kommunalråd Arne Jonsson (C) om partiledare Annie Lööfs framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.