Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sörmlands Media. Foto: Mikael Andersson

Chefredaktör om kommunernas agerande: ”Jag förstår inte vad man är så rädd för”

Publicerad

Sörmlands Media har i helgen avslöjat att alla sörmländska kommuner har undanhållit information om hur utbredd coronasmittan är inom äldreomsorgen. Enligt tidningarna har kommunerna också tillsammans med regionen pratat ihop sig om en strategi mot media och enats om att dröja med att svara på frågor. Något som kommuner vi kommit i kontakt med nekar till.

Sedan coronapandemin bröt ut har Sörmlands Media försökt få ut information om omfattningen av smittspridningen. Detta för att kunna granska om myndigheterna lyckats med uppdraget att skydda invånarna, framförallt de äldre. Sörmlands Media nekades att få ut uppgifterna, något som tryckfrihetsexperten Nils Funcke menar är fel.

– Det som vi också såg väldigt snabbt var att alla var förvillande lika i sin skrivning och vi började fundera om man hade pratat ihop sig. Vår granskning visar att det är precis det man har gjort, säger Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sörmlands Media och fortsätter:

– Jag förstår inte vad man är så rädd för. Jag tror att det kan handla om bristande krishantering. Jag kan inte se någon annan förklaring.

Kommunerna nekar

SVT Sörmland har sökt alla kommuner för kommentar. De som har svarat förnekar att en gemensam strategi tagits fram. Vissa kommuner, som Oxelösund, menar att man har tagit ställning till om en handling ska lämnas ut men aldrig haft som syfte att undanhålla information. Andra kommuner, som Katrineholm, Flen och Eskilstuna, förnekar dessa anklagelser fullt ut.

– Jag känner inte till det, säger Johan Lindström, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

– Nej, det stämmer definitivt inte. Om det funnits upprättade handlingar och sammanställningar hade vi lämnat ut dessa, skriver Håkan Bergsten, kommundirektör i Flen i ett mejl till SVT Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.